Pages

Tuesday, April 17, 2012

Harapan Tinggal Kenangan Pahit. (PART 1)

Post kali ni mengenai satu cerita lampau aku. Banyak kisah suka duka aku waktu tu yang tak mudah aku lupakan.



Hafiz. Tulah ungkapan yang sering aku dengar dari bibir seorang ibu dan ayah. 'Ummi nak ada antara anak ummi  ni yang tahfiz Quran'.'Seronok tengok kawan ummi tu anak-anak dia semuanya pergi sekolah tahfiz dan ramai jugak yang dah tahfiz'. Ujar ayahku, 'tengoklah anak-anak abah ni semua abah masukkan sekolah tahfiz tapi semunya tak menjadi' 'Abah kalau boleh nak anak-anak abah ni ada pelajaran sains termasuk hafaz quran, sebab kedua-duanya penting'. Sekarang tinggallah aku dan adikku untuk memikul tugas ini sebab abang-abangku dan kakak-kakak ku 'tewas' di pertengahan jalan. Tidak boleh mempersalahkan mereka, sebab mungkin bukan rezeki mereka.



Aku dengan tekad mahu menjadi tahfiz supaya dapat memenuhi permintaan kedua orang tuaku. Pertama sebab orang yang tahfiz boleh memberi kelebihan membawa 10 orang masuk ke syurga. Keduanya, aku tak pernah menyumbang apa-apa pada keduanya dan ini mungkin peluang aku untuk berjasa. Harapan menjadi tahfiz seakan-akan terbuka buatku apabila tawaran pergi temuduga ke Darul Quran dibuka. Waktu itu aku sedang belajar di SBPI Gopeng. Ingat lagi di benak fikiranku, waktu itu ibu dan ayahku beria-ia mahuku pergi sehinggakan mereka yang memenuhkan semua borang pendaftaran tu. Apa tidaknya, Darul Quran adalah tempat yang termasyhur di Malaysia ini dengan dijamin pendidikan di UIA kelak selepas menjadi tahfiz. Tambahan pula elaun bulanan turut diberikan kerana ditaja oleh kerajaan.



Temuduga tu dibuat selepas keputusan percubaan SPM keluar. Result percubaan masa tu agak teruk. 2A je. aku dengar nak masuk DQ mesti sekurang-kurang 5A. Mase tu dah rase macam tak ade harapan. Tapi sokongan dan dorongan ibu dan ayahku, aku tetap pergi. Tempat temuduga tu dekat SA Izzuddin. Ingat lagi waktu semua pergi dengan bas, aku je ibuku hantar ke sekolah tu mungkin nak beri semangat.

BERSAMBUNG....

Wednesday, April 4, 2012

Bertambahnya tanggungjawab..

Setiap manusia akan dipertanggungjawabkan setiap apa yang dilakukan dan diamanahkan.. itulah hukum Allah.. kita semua tak akan terlepas dari itu sebenarnye.. daripada tanggungjawab seorang anak, pelajar, dan seorang muslim, sekarang aku ditambah pula dengan tugasan baru.. leadership dan soft skill y serba kekurangan ini menyebabkan aku terasa sgt payah utk memikul tugas baru ku ini.. kalau dahulu agak mudah, ada je masalah y tidak bole diselesaikan aku tinggalkan di belakang tanpa apa2 penyelesaian. ak akan terlalu pressure sekiranya sesuatu masalah itu dtg dan ak rase tiada solutionnya.. kadang2 aku mnjadi stress dan demem dibuatnye.. 

B'HURES persatuan yang aku pegang sekarang.


Mungkin dengan mendapat tugas y ak anggp menyusahkan ini ak bole memperbaiki kelemahan ak ni.. setiap perkara pasti ada hikmahnya. kadang2 apa y kita fikir terbaik utk kita bole jd tidak baik utk kita dipandangan Allah, dan bole juga apa y kita fikir buruk utk kita dipandang baik oleh Allah,, Allah maha mengetahui sebenarnya apa y terbaik.. sbb dia pencipta kita.. 

aku bersama Penyelaras Program HRM ketika  program ukhwah baru-baru ni


Tugas baru y ak maksudkan  itu adalah menjadi Presiden utk persatuan kos ak.. agak besar juga kiranya persatuan ini tambah2 lagi kos pengurusan sumber manusia adalah antara skuad elit sesuatu syarikat kelak terkenal dgn soft skill yang tinggi dan keterampilan yang disanjung.. mungkin dahulu ak cuba lari daripada masalah ni. tidak yakin dengan kemampuan diri.. bayangkan sebelum ni pon tidak pernah pon handle buat prog n join aktiviti2 besar, skang trus jadi pres.. ak rase sgt takut n mahu letak saja jaw ni.. mungkin dorongan membe2, keluarga n pensyarah2, aku cuba kuatkan semgt.. Pensyarahku Pn Nisak katenye "if u think negative, it will negative matter, come on think it positive side!". ak trus tukar decisionku.. 

Beri ucapan dengan gugupnye sambil membaca,, huhu..


sejak itu kehidupanku berubah sama sekali.. klu dlu hanya memikirkan hal sendiri dan keluarga dan agama, sekarang perlu memikirkan hal manusia, bagaimana perasaan dorang, apa y dorang nak, lepas tu kdg2 meeting smggu smpai ade 3 kali, hampir tiap mggu pasti ade meeting.. nak belajar lagi.. kadg2 kene marah keje xsiap lah, nape x buat tu buat ni, bygkan klu suma bende kne fikirkan dalm satu masa. huhu.. 

sek ren seri at-taalim


dlu mase sek rendah ak ade rekod buruk, membe ak msti tau hal ni,, ak dlu dilantik ktua pgawas mase darjah 6 kat sri attaalim.. situasi masih sama cam aku skang mmgg sesuatu persatuan besar.. masa kepimpinan ak sgt2 teruk sehingakan org x kenal sape ketua pengawas, huhu,, sedihnye.. ak jd trauma n xnak pegang ape2 jaw lepas tu.. top top hari ni ak dilantik oleh mmbe2 ak jadi pres.. ak jadi sgt2 glabah n takut kejadian mase sek rendah tu berulang kembali.. (haha, nostalgia gila)..

Program pertama ak handle..

En Zairul beri ucapan perasmian penutup.


skang ak kene lebih tabah dan terus mara kehadapan.. kerana aku sebenarnya bukan dilantik oleh member2 aku, malah Allah jua y memilih ak dan Dia lebih tahu kemampuanku.. tp aku jugak teringatkan sepotong hadis mungkin maksudnya begini (tak igt): Allah tidak akan menarik ilmu daripada seseorang, tp mematikan ulamak2 (org y berilmu).. satu lagi hadis (pon xigt) lebih kurang maksudnya: akan ada zaman kamu akan melantik org2 y bukan ahlinya menjadi pemimpin (rendah ilmu agamanya), dan ak khuatir aku adalah antara org y disebutkan itu.. pemimpin y kurang ilmu agamanya tidak selayaknya berada diatas kerana setiap decision making pasti mengikut bagaimana ia berfikir berlandaskan al-quran dan sunah, jika salah, akan binasalah org bwhnya, klu btul caranya, maka turunlah Rahmat Allah..

trio hero malaya.. haha..


- thanks to family, membe2 n pensyarah2 y support.. sometimes we need to struggle to get something valued..

Tuesday, April 3, 2012

Permulaan yang baik...

Assalamualaikum..

permulaan baik kepada membe ak yang baru berjinak-jinak dalam menulis blog.. semoga rajin selalu mengupdate blognye spt 2 3 hari ni.. hehe.. membe aku ni namanye Husiiiiinnnn.. (ce cite ce cite) meh aku promote skit blog dia kat korang ek.. http://schoollover-usinz.blogspot.com/... follower baru 4 org termasuk ak, kehkeh.. (ak ape kurangnye :P) y sadisnya blog ni dia sign up mase dia umo17 (taun 2008) lagi tapi kosong je.. kehkeh.. bukan nk gelak la.. lawak sgt.. yang buat ak salute dia sbb 2, 3 hari ni dia byk update blog dia,, isi bagus n buat make up kat blog dia, dlu sepi sunyi cam ape tah.. (y tu ak ak puji, haha) ok gud luck la Husiiinnnn ye..

Semata-mata kerana ALLAH dan RasulNYA